Missade du oss på Frihamnsdagarna?

News  – 
”Skapa relationer och förtroende genom att verkligen lyssna, stå för sitt ord och se det inte som ett projekt med en början och ett slut – långsiktig och ansvarsfull förvaltning handlar om hårda och mjuka värden och är ett engagemang som aldrig får ta slut.” Så kan man sammanfatta råden från Balders medarbetare som pratade social hållbarhet och engagemang under Frihamnsdagarna 2022.

Inledde seminariet gjorde Balders vice vd Sharam Rahi som också är kraften bakom satsningen med områdesutvecklare. Med erfarenhet från sin egen uppväxt och en övertygelse om att gallerförsedda fönster, utökade bevakningstjänster och liknande inte är vägen till trygga trivsamma områden skapade Sharam befattningen Områdesutvecklare. 

”Jag ville ha människor som jobbar, oberoende av fastighetsförvaltning, genom kommunikation med våra hyresgäster och som bygger en långsiktig relation med dem. Jag ville särskilja traditionell fastighetsförvaltning, som är ganska ekonomiskt baserat, från områdesutvecklarnas jobb där vi istället pratar 100 procent mjuka värden. Områdesutvecklarna är en länk mellan boende och våra kontor och som hyresgäst ska man känna att de jobbar för oss.”   

Tanken på områdesutvecklare väcktes 2010 och idag har Balder områdesutvecklare i Sundsvall, Stockholm Syd och Norr, Trollhättan, Skövde, Uddevalla och Bergsjön. Fokus ligger på barn och unga och insatserna görs utifrån det specifika områdets behov men utgår från fyra gemensamma grundpelare:  

  • Delaktighet och inflytande 
  • Trygghet och trivsel 
  • Ekonomi och arbete 
  • Skola och utbildning 

På Frihamnsdagarnas scen stod Sharam tillsammans med områdesutvecklarna Sofie Gålbom och Martin Kesenci samt förvaltare Anneli Fredriksson. Moderatorn Susanne Spicar guidade talarna och publiken genom samtalet. Tiden var begränsad och endast ett axplock av alla samarbeten, insatser och initiativ hanns med. Men tydligt blev att långsiktig och ansvarsfull förvaltning handlar om hårda och mjuka värden, att vårda såväl husen och bostäderna som relationen med människorna som lever och bor där. Tillsammans.  

Gruppens råd till andra fastighetsägare som vill göra skillnad:  

  • Sociala insatser är inte ett projekt med en början och ett slut utan ett långsiktigt engagemang. Så fortsätt med det ni gör och utveckla konstant, det så man gör skillnad. 
  • Utgå från det specifika området, behoven som finns där och vad de boende vill. Alla bostadsområden är olika och har sina behov. Det finns inte ett facit som gäller för alla. 
  • Arbeta för att skapa relationer och förtroende. Var lyhörda och lyssna till de som lever och bor där, deras upplevelser och önskemål. Bygg en stabil grund underifrån och leverera på det du säger att ni ska göra.   
  • Fokusera på möjligheterna som finns i området, inte bara utmaningarna.  
  • Var synliga och arbeta mycket på plats ute i området. Säg alltid hej till de du möter, det bygger kontaktvägar. Bra förvaltning sker inte från ett kontor utan när man är ute bland boende.  

Missade du vårt seminarium, eller vill ta del av det igen finns en kortad version tillgänglig här.